image
15.11.2019
96

Vizită de studiu în Cipru pentru experții cheie din societatea civilă implicați în activitatea SMPÎ și soluționarea problemei transnistrene

Sector: Social

Implementat de: Inițiative de gestionare a crizei

Durata: octombrie – decembrie 2011

Buget: 17.960 Euro

Statut: Activitățile proiectului s-au finalizat.

Parteneri: Centrul pentru studii strategice și reforme (CISR), Chișinău și Biroul pentru Cercetări Politice și Tehnologii Informaționale ”Mediator”, Tiraspol.

Descriere scurtă: Obiectivul vizitei de studiu a fost cel de a începe procesul de dezvoltare a capacităților experților cheie din societatea civilă din Chișinău, Tiraspol, UE, Kiev și Moscova pentru a analiza și susține dezvoltarea eforturilor de SMPÎ în Moldova – Transnistria prin oferirea unui acces la expertiză internațională relevantă din procesul de SMPÎ în Cipru. Vizita de studiu a avut loc între 1 și 4 noiembrie 2011. Un grup de experți de nivel înalt axat pe procesul de pace în Moldova-Transnistria a fost adus în Cipru pentru o vizită de studiu intensă privind experiența Ciprului în privința măsurilor de promovare a încrederii, cooperării socio-economice și inițiativelor de edificare a păcii din partea societății civile, cât și un accent specific pe regulile UE de implicare a părții nerecunoscute de nord a Ciprului. Experții au inclus foștii membri și cei curenți ai echipelor oficiale implicate în negocierile politice în Moldova-Transnistria, cât și experți superior din cadrul societății civile. Participanții au mai participat și din Brussels, Berlin, Moscova și Kiev.

Rezultate: Pe parcursul vizitei de studiu experții s-au întâlnit cu fostul Președinte al Republicii Cipru George Vasiliou, fostul lider cipriot-turc Mehmet Ali Talat, reprezentanții speciali curenți din ambele părți implicați în procesul de negociere facilitat de ONU, cât și experți ai societății civile, primari, oficiali din camerele de comerț și alți oficiali din ambele comunități – cea cipriotă greacă și cea cipriotă turcă, precum și cu instituțiile UE și ONU prezente pe insulă. A se vedea Anexa I cu programul deplin al vizitei de studiu.