10.12.2019
90

SALUTEM – sănătate fără frontiere

Sector: Social

Implementat de: Asociația Publică “Femeie. Speranță. Viitor” în parteneriat cu Centru de Sănătate din Varnița, Spitalul de Urgență din Bender (malul stâng)

Buget: 23.556 USD

Durata: decembrie 2016 – iulie 2018,

Beneficiari: direcți – circa 310 de participanți ai instruirilor de pe ambele maluri. Beneficiarii indirecți – circa 13000 de persoane de pe ambele maluri.

Rezultate: pe parcursul implementării proiectului au fost organizate:

  • o masă rotundă organizată în Varnița pentru lansarea proiectului, cu parteneri de pe ambele maluri ale Nistrului cu 31 de participanți / 23 femei.
  • Școala de Primăvară pentru tineri instructori – voluntari organizată în Chișinău cu 30 participanți / 17 femei, de la Colegiul de Medicină din Tiraspol, Colegiul de Medicină din Bender, instruirea de simulare din Chișinău privind primul ajutor și Universitatea de Medicină din Tiraspol, reprezentanți ai ONG-urile din Varnița „Miloserdie” și „Vzaimodeistvie” de pe malul stâng și asociația publică „Åžansa” din Varnița. Subiectul de bază – „Algoritmul primului ajutor”, la finele școlii de primăvară, participanții au primit certificate.
  • Partenerii au creat și au dotat două cluburi informaționale „SALUTEM”, unul în Varnița și altul în Salvare Bender cu sloganul Salvează – dacă cunoști cum să reacționez corect. Instituțiile au oferit spații pentru crearea cuburilor; proiectul a oferit echipamentul necesar pentru instruiri.
  • Experții, instructorii și voluntarii din cluburile SALTEM din Varnița și Bender au lansat în octombrie ciclurile de seminare teoretice și practice „Algoritmul primului ajutor medical”.
  • Seminare de 3 zile au fost organizate în Varnița și Bender pentru circa 60 de persoane de la Stația de salvatori din Bender, Colegiul de Medicină din Bender și Fundația de Caritate „Serdze” unde participanții au studiat cum să ofere primul ajutor medical.
  • A fost organizată o vizită de studiu la Chișinău pentru reprezentanții Centrului de Sănătate din Varnița, Salvarea Bender și AP „Femeie. Speranță. Viitor” pentru a face schimb de experiență profesională. Membrii grupului au vizitat Centrul de Simulare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițeanu și Departamentul Medicinii de Urgență, unde au avut oportunitatea de a afla despre metodele de lucru de la Urgența din Republica Moldova, despre reformele recente din medicina de urgență – serviciul unic 112.
  • A doua vizită de studiu a fost organizată în Bender pentru 30 lucrători medicali de la ambele instituții la Stația de Salvatori din Bender.
  • Ședința de planificare a clubului SALUTEM a fost organizată în Varnița, tinerii voluntari au discutat despre planurile pe viitor, au identificat misiunea și planurile pe viitor ale Clubului.
  • A fost organizată masa rotundă a proiectului cu 50 parteneri ai proiectului de pe ambele maluri ale Nistrului. Echipa proiectului a prezentat rezultatele proiectului și planurile pe viitor.