10.12.2019
96

Promovarea încrederii între tinerii lideri de pe ambele maluri ale râului Nistru

Sector: Social

Implementat de: AP “Piligrim-Demo” în parteneriat cu ONG Centrul de Informație Juridică „Apriori” (malul stâng)

Buget: 19.249 USD

Durata: decembrie 2016 – noiembrie 2018

Beneficiari: direcți – 76 tineri participanți de pe ambele maluri. Beneficiari indirecți – 3250 persoane care au participat în dezbateri și au privit show-ul Regionals TV.     

Rezultate: Principalul scop al proiectului rezidă în dezvoltarea abilităților de soluționare a problemelor în rândul tinerilor, abilitându-i să atenueze problemele comune pentru comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin promovarea încrederii între tinerii lideri și ajutându-i să creeze o platformă comună de comunicare.

Pe parcursul implementării proiectului, s-au organizat:

  • Cursul de instruire / școala de vară „Tinerii pentru încredere” cu 33 participanți /14 femei. Scopul instruirii a inclus dezvoltarea liderismului civil și politic în rândul tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, cât și îmbunătățirea abilităților de a se implica în procese democratice la nivel local și național. Participanții au fost tineri cu vârsta de 18-30 ani din următoarele localități de pe ambele maluri: Ocnița, Bălți, Râbnița, Chișinău, Comrat, Ceadâr-Lunga, Congaz, Taraclia, Travdita, Cahul, Vulcănești, Cișmichioi. Bender, Tiraspol, Parcani, Ternovka.
  • S-a realizat un sondaj prin intermediul a 4 grupuri focus pentru a identifica problemele comune cu care se confruntă tinerii de pe ambele maluri în diverse domenii de ordin social, economic și politic. Rezultatele sondajului au fost utilizate pentru a identifica subiectele care au fost discutate pe parcursul dezbaterilor publice în cadrul show-urilor TV produse cu 36 de tineri participanți /10 femei;
  • Au fost organizate primele dezbateri publice cu participarea tinerilor lideri de pe ambele maluri ale râului Nistru organizate în Bender cu privire la „Eforturile comune ale tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru vor îmbunătăți starea râului” cu 38 participanți / 12 femei.
  • A fost organizată a doua dezbatere publică cu participarea tinerilor lideri de pe ambele maluri ale râului Nistru în Comrat cu privire la “Necesitatea de a spori cooperarea între organizațiile non-profit de pe ambele maluri ale râului Nistru” cu 26 participanți /8 femei.
  • Show-urile TV care au dezbătut subiecte importante din punct de vedere social au fost produse în Tiraspol și Chișinău și au fost difuzate la ambele stații TV și Facebook:
  • Primul show Regionals TV cu Michael Sirkeli a fost difuzat pe TV8 cu privire la subiectul platformelor tematice, ca un instrument pentru interacțiune și dezvoltare a încrederii între tinerii de pe ambele maluri. Conform FB, program a fost vizionat de 2346 persoane, la care mai trebuie de adăugat și numărul de persoane care au vizionat difuzarea TV – un număr pe care nu-l cunoaștem.
  • Al doilea show Regionals TV cu Michael Sirkeli pe TV8 a abordat “Ce platforme pentru interacțiune și promovare a încrederii între tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului există azi”. Conform FB, programul a fost vizionat de 1500 persoane, la care mai trebuie de adăugat și numărul de persoane care au vizionat difuzarea TV – un număr pe care nu-l cunoaștem..