10.12.2019
79

Inițierea serviciilor de asistență paliativă în regiunea Transnistriei

Sector: Social

Implementat de: FFMS “Angelus Moldova” în parteneriat cu Dispensarul Oncologic, Tiraspol (malul stâng)

Buget: 19.042 USD

Durata: decembrie 2016 – noiembrie 2018

Beneficiari: direcți – 30 participanți de pe ambele maluri. Beneficiari indirecți – 3000 persoane informate despre asistența paliativă.      

Rezultate: Obiectivele generale ale acestui proiect: oferirea asistenței necesare pentru a iniția sistemul funcțional de îngrijiri paliative în regiunea Transnistriei.

Pe durata implementării proiectului au fost organizate:

  • Instruirea specialiștilor în domeniul îngrijirilor paliative, care a fost organizată la Dispensarul Oncologic din Tiraspol pe parcursul a 2 săptămâni pentru 80 ore academice. Instruirea pentru 17 specialiști (16 medici și 1 psiholog) /11 femei a fost realizată de trei instructori din Hospice Angelus Moldova. La eveniment a participat un reprezentant de la autoritățile regionale și a fost promovat de agenția de știri Novosti. De asemenea, partenerii din Tiraspol au creat o pagină Facebook a Organizației și au postat materiale despre eveniment: https://www.facebook.com/rakpmrnet/ . Informația a fost plasată pe pagina Facebook a Hospice Angelus Moldova.
  • Traducerea protocoalelor medicale și ghidurilor specializate privind îngrijirile paliative a început în februarie 2018. La finele lunii aprilie, Ghidul privind îngrijirile paliative și 5 protocoale clinice au fost elaborate.
  • Pe parcursul vizitei de studiu de două zile (7-8 iunie 2018), 28 participanți / 10 femei de pe malul stâng al Nistrului au vizitat „Casa Angelus” din Chișinău, împreună cu personalul de la Hospice Angelus pentru a observa practica de oferire a serviciilor de îngrijiri paliative pediatrice într-un staționar.
  • Un spot documentar dedicat subiectului de îngrijiri paliative a fost elaborat și montat de studiul LIC TV în Râbnița în rusă cu subtitre.