image
13.11.2019
81

Elaborarea regulilor de monitorizare ecologică în bazinul râului Nistru

Sector: Mediu

Implementat de: ONG Environmental Institute, Slovacia

Parteneri: Ministerul ecologiei și resurselor naturale al Republicii Moldova; așa-numitul Minister al resurselor naturale și controlului ecologic din Transnistria; Serviciul hidrometeorologic de stat al Republicii Moldova; Centrul hidrometeorologic republican, Tiraspol.

Durata: septembrie 2009 – aprilie 2010

Buget: 24 mii EUR

Statut: Activitățile proiectului au fost finalizate. Raport prezentat pe 27 iulie 2010. Raportul a fost evaluat pozitiv și aprobat. Realizarea proiectului: 100 %.

Descriere scurta:

• Pentru a facilita schimbul de date de monitorizare între Serviciul hidrometeorologic de stat al Republicii Moldova și Centrul hidrometeorologic din Tiraspol

• Aprecierea potențialului de modernizare a rețelei de monitorizare

• Susținerea implementării programului de monitorizare ecologică

Beneficiari: Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

Rezultate: Un document amplu cu recomandări ale experților a fost prezentat părților pentru implementare ulterioară. Experții de la Institutul de mediu din Slovacia au avut câteva ședințe cu reprezentanții Transnistriei din domeniul protecției mediului și cu oficialii de la Ministerul mediului din Moldova. Proiectul a inclus de asemenea achiziționarea a două laptopuri ultraportabile pentru a spori capacitatea Serviciului hidrometeorologic de stat din Moldova în sfera monitorizării și folosirii datelor hidrologice primite în timpul deplasărilor în bazinul râului Nistru. În timpul câtorva misiuni ale experților la Tiraspol și Chișinău proiectul a ajuns la concluzia că mecanismul de schimb de date între SHS și CH există și funcționează la nivel de experți tehnici, însă este necesar să fie ridicat la un nivel mai înalt cu suportul politic al autorităților de mediu din Transnistria.