10.12.2019
82

Educația și recuperarea bazată pe artă unește cele două maluri ale râului Nistru

Sector: Social

Implementat de: Asociația Publică “Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în parteneriat cu parteneriatul necomercial

Buget: 23.675 USD

Durata: decembrie 2016 – septembrie 2018

Beneficiari: direcți – 432. Beneficiari indirecți – 1000 copii, părinți și membri comunitari de pe ambele maluri.    

Rezultate: Pe parcursul implementării proiectului s-au organizat:

  • Evenimentul de lansare a proiectului, organizat în grădinița din Holercani, a informat membrii comunității despre activitățile propuse de proiect, inclusiv broșura pregătită în ambele limbi.
  • 10 ateliere comune organizate la nivelul celor două comunități au contribuit la îmbogățirea experiențelor comune în educația artistică a copiilor și organizarea unui spațiu de muncă care ar stimula creativitatea artistică a copiilor. La atelier au participat peste 170 de persoane /153 femei.
  • Instruire de 3 zile pentru instructori a fost un obiectiv intermediar în capitalizarea experiențelor comune și cunoștințelor privind practicile inovative în educația artistică la vârstă fragedă.
  • Instruirea părinților a fost inițiată în comunitatea Holercani și la grădinița Tîrnăuca pentru a familiariza părinții cu conceptul de educație artistică și dezvolta abilitățile în aplicarea tehnicilor de lucru, inclusiv a terapiei prin artă. În total la instruiri au fost 137persoane /128 femei.
  • Două vizite pentru a cunoaște despre practicile de lucru în grădinița partener au fost realizate în ambele instituții beneficiare „Scazka” în Tîrnăuca, Slobozia și „Albinuţa” în Holercani, Dubăsari pentru 38 participanți /34 femei.
  • Ateliere de meșteșugărit lucrări de artă au fost realizate în ambele grădinițe. La finele activității date 60 lucrări făcute din mână au fost expuse pe parcursul unei săptămâni în fiecare grădiniță cu 432 vizitatori /290 femei.
  • Concursul pentru cea mai bună și inovativă lucrare din materiale reciclabile a fost realizat, 3 locuri premiate și autorii acestora (copii și părinți) au beneficiat de o călătorie comună la Chișinău și Orhei.
  • Excursie la teatrul republican de păpuși Licurici, Muzeul Național de Artă din Moldova, parcul de distracții OrheiLand din Orhei.
  • Ateliere comune pentru finalizarea planului de acțiuni pentru colaborarea comunității în următorii trei ani (2019-2021), care au fost organizate în ambele comunități: Ternovca și Holercani, la care au participat coordonatorii locali și actorii relevanți din comunitate.
  • Masa rotundă pentru totalizarea proiectului, organizată în Holercani, la care au participat reprezentanți ai ambelor comunități.