10.12.2019
95

Două maluri ale unui râu –povești și legende locale

Sector: Social

Implementat de: Asociația publică “KaLumea” în parteneriat cu Primăria Holercani și liderii locali din satul Tîrnăuca de pe malul stâng al Râului Nistru

Buget: 23.696 USD

Durata: decembrie 2016 – septembrie 2018

Beneficiari: direcți – 182. Beneficiari indirecți – 3000 participanți de la Festivalul Ia-Mania Festival și lecturi publice.    

Rezultate: Principalul scop al acestui proiect rezidă în crearea condițiilor pentru rezidenții din satele Ternovka (malul stâng) și Holercani (malul drept) să participe în activități culturale comune pentru păstrarea și dezvoltarea patrimoniului lor cultural.

Pe parcursul implementării proiectului s-au organizat:

  • Informația pentru cartea de legende și istorii a fost colectată de la cel puțin 100 de persoane din satele Ternovka (malul stâng) și Holercani (malul drept).
  • A fost organizat un concurs pentru a selecta ilustratorul cărții de istorii, 4 ateliere de lucru în lemn au fost organizate pentru 8 tineri participanți de pe ambele maluri, 3 din 5 ateliere de ceramică au fost organizate pentru 12 participanți de pe ambele maluri, care au obținut abilități care le vor oferi posibilitatea să creeze lucruri originale lucrate manual din ceramică;
  • 4 ateliere au fost organizate pentru cusutul de costume naționale; 10 astfel de costume au fost cusute pentru ansamblul din satul Tirnauca pentru festivalul “Ia Mania”. 8 participanți de pe ambele maluri au învățat și au practicat în atelier particularitățile costumului popular, croirea, alegerea ornamentelor și culorilor, executarea broderiei. Lucrările finale au fost expuse la Festivalul “Ia Mania”.
  • Prima ediție a cărții Povești și legende de pe malurile Nistrului a fost imprimată în 500 de exemplare. Cartea de istorii și legende de pe Nistru a creat o conexiune emoțională între cele două sate. Cărțile au fost donate bibliotecilor din ambele sate și altor biblioteci publice.
  • Citirea publică a cărții Povești și legende de pe malurile Nistrului a fost organizată în Chișinău și Tiraspol cu participarea unor persoane publice bine-cunoscute.
  • Pe parcursul festivalului “Ia Mania” pe 8 iulie a fost organizată prezentarea oficială a rezultatelor proiectului și a cărții Povești și legende de pe malurile Nistrului în Holercani.