10.12.2019
122

Consolidarea capacităților serviciilor de sănătate publică din Rezina prin renovarea spitalului raional Rezina

Sector: Social

Implementat de: administrația raionului Rezina, comitetul de implementare local   

Beneficiari: 2000 de persoane din raionul Rezina și Râbnița, comunitățile vecine din regiunea Transnistreană, autoritățile locale

Buget: 83,700 EUR

Durata: august 2012 – iulie 2013

Descriere succintă: orașul Rezina este amplasat pe malul drept al râului Nistru, la o depărtare de 98 km de orașul Chișinău. Secția generală chirurgie din spitalul raional Rezina era într-o stare deplorabilă, iar autoritățile publice locale nu aveau resurse suficiente să finanțeze reconstrucția în mod independent.  Anual, mai mult de 5,500 de persoane beneficiază de servicii de sănătate în spitalul raional Rezina, mulți fiind de pe malul stâng al râului Nistru. Administrația raională din Rezina a depus o solicitare pentru a susține reconstrucția capitală a Secțiilor Traumatologie și Reanimare în spitalul raional.

Rezultate: echipa proiectului a asistat la crearea comitetului de implementare local, a negociat și a semnat acordul de grant cu comunitatea locală. Au fost estimate costurile construcției și a fost selectată compania de construcții în baza unei licitații publice.  A fost reparată podeaua, au fost efectuate anumite lucrări interne, au fost înlocuite ușile și ferestrele, sistemul de electricitate, a fost înlocuit sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare. La inaugurarea oficială a Secțiilor Traumatologie și Reanimare a spitalului raional din Rezina din 2 iulie 2013 au participat reprezentanții comunității locale, Delegația UE în Moldova și PNUD Moldova. Secțiile sunt în prezent funcționale, iar reabilitarea lor a soluționat una din cele mai serioase probleme pentru locuitorii raionului Rezina. De asemenea, acest proiect contribuie la schimbul dintre instituțiile medicale din Rezina și Râbnița, ceea ce reprezintă un element de consolidare a capacității. Anual, mai mult de 500 de femei de pe ambele maluri ale râului Nistru au decis să nască copii în maternitatea spitalului. Mai mult de 10 doctori din Râbnița lucrează în spitalul raional din Rezina.