image
15.11.2019
73

Consolidarea capacităților învățământului preșcolar în satul Pirita, raionul Dubăsari

Sector: Social
Implementat de: Administrația Pirita, comitetul local de implementare

Durata: august 2012 – august 2013
Buget: 75.100 EUR

Descriere scurtă: Satul Pirita este situat pe malul stâng al râului Nistru. Populația satului este de 3536 persoane. Capacitatea inițială a grădiniței a fost de 120 locuri, ceea ce n-a fost suficient și au fost necesare locuri adițională. APL a solicitat suportul Programului SMPÎ pentru reconstrucția unei anexe adiționale a grădiniței existente, înlocuirea ferestrelor și ușilor, sistemului intern de canalizare și aprovizionare cu apă, electricitate, lucrări interne.

Beneficiari: Peste 150 de copii ș părinții lor din satul Pirita și satele adiacente, comunitatea locală, autorități locale
Rezultate: Echipa proiectului a ajutat la constituirea comitetului local de implementare, a negociat și semnat Acordul de Grant cu comunitatea locală. Au fost calculate toate estimările tehnice și a fost selectată o companie de construcții prin intermediul unei licitații publice pentru realizarea lucrărilor. Reconstrucția capitală a blocului C a fost finalizată în septembrie 2013. Reconstrucția blocului C a permis ca încă 30 de copii din satul Pirita să fie înmatriculați în învățământul preșcolar în condiții îmbunătățite. Adițional, implementarea acestui proiect a permis stoparea emigrării familiilor tinere și a creat condiții favorabile pentru trai și muncă pentru săteni. Aceste îmbunătățiri de asemenea au contribuit la mobilizarea populației locale în ceea ce privește dezvoltarea socioeconomică a satului. Peste 10 mame tinere au obținut oportunitatea pentru incluziune economică.