11.12.2019
131

Consolidarea capacităților de educație pre-școlară în satul Cocieri, raionul Dubăsari

Sector: Social

Implementat de: administrația Cocieri, comitetul de implementare local

Beneficiari: mai mult de 500 de copii și părinții lor din satele Cocieri, Corjova, Roghi și Vasilievca, comunitatea locală, comunitățile vecine, autoritățile locale

Buget: 95,200 EUR                          

Durata: august 2014 – iulie 2014

Descriere succintă: Satul Cocieri este amplasat pe malul stâng al râului Nistru. Populația satului este de 4,496 persoane, inclusiv 225 de copii de vârsta pre-școlară. Grădinița „Garofița” a fost construită în 1989 și de atunci, nu au fost făcute careva reparații capitale. Două din trei clădiri ale grădiniței au fost închise din cauza condițiilor tehnice deplorabile. Administrația și comitetul de implementare a prezentat o propunere de proiect pentru a efectua reconstrucția unei clădiri a grădiniței pentru a oferi copiilor din Cocieri și comunitățile vecine cu condiții mai bune pentru educația pre-școlară. Comitetul de implementare local a determinat această problemă drept una majoră de dezvoltare pentru sat, ce previne integrarea populației în activitățile profesionale și împiedică copiii din sat să aibă acces la servicii de educație pre-școlara de calitate.

Rezultate: Proiectul a acoperit costurile lucrărilor de reabilitare, inclusiv înlocuirea ferestrelor și ușilor, mobilarea interioară, înlocuirea sistemului de electricitate, înlocuirea unităților sanitare și reparația generală a acestor zone; îmbunătățirea sistemului de încălzire, instalarea podurilor suspendabile. În cadrul implementării proiectului, a fot oferit suport adițional de către Proiectul de Energie și Biomasă al PNUD, care a reconstruit sistemul de încălzire a grădiniței și a instalat o stație pe bază de biomasă. La moment, instalația este funcțională și poate găzdui adițional 75 de copii oferindu-le condiții foarte bune pentru activitățile educaționale pre-școlare. De asemenea, proiectul a generat 9 locuri de muncă noi pentru persoanele din satul Cocieri. Implementarea proiectului a contribuit la reducerea migrației familiilor tinere și a creat condiții favorabile pentru viață și muncă, mobilizând populația în dezvoltarea socio-economică a satului. Proiectul a îmbunătățit procesul educațional și a atras un număr mare de copii.