11.12.2019
104

Consolidarea capacităților de educație pre-școlară din satul Caragaș, raionul Slobozia

Sector: Social

Implementat de: administrația grădiniței Caragaș, comitetul de implementare local

Beneficiari: mai mult de 180 de copii și părinții lor din satul Caragaș, comunitatea locală  

Buget: 103,622 EUR

Durata: iunie 2014 – martie 2015

Descriere succintă: satul Caragaș este amplasat pe malul stâng al râului Nistru, la 12 km de la Tiraspol. Populația satului este de 4,811 oameni (femei – 1522, bărbați – 1220, copii – 693, inclusiv 280 de copii cu vârsta între 3 și 7 ani). Grădinița „Romanița” din Caragaș a fost construită 30 de ani în urmă și nici o dată nu a fost reparată de atunci. Aceasta este unica instituție preșcolară din sat. Acoperișul grădiniței s-a stricat, iar sistemul de încălzire nu funcționa. Două din șapte clădiri au fost închise din cauza condițiilor tehnice deplorabile. De mai mulți ani, nivelul mare de umiditate din clase punea în pericol sănătatea copiilor. Comunitatea locală și autoritățile locale nu dispuneau de resurse să soluționeze aceste probleme independent:

  • Era necesară reparația capitală a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, lucrări interne. Bucătăria, sistemul de aerisire și electricitatea trebuiau renovate
  • Era necesară reparația și redeschiderea a două clase
  • Consolidarea încrederii oamenilor din comunitatea locală

Rezultate: Cu susținerea financiară și tehnică a UE, una din două clădiri nefuncționale ale grădiniței a fost reconstruită și echipată semnificativ. Aceasta a inclus: reparația acoperișului, lucrări interne și externe de reparație, înlocuirea sistemelor electrice, de aerisire și încălzire (inclusiv cazanele), instalații sanitare interne și externe, înlocuirea ușilor și ferestrelor, inclusiv instalarea panourilor solare. Toate lucrările de reparație au fost finalizate în luna decembrie 2014. În rezultatul activităților implementate, 185 de copii din satul Caragaș beneficiază de condiții îmbunătățite de studii, inclusiv se bucură pentru prima dată de apă fierbinte în instituția preșcolară; adițional 50 de copii au fost înrolați la grădiniță; proiectul a contribuit la crearea a 4 locuri de muncă noi. Suplimentar, implementarea acestui proiect a contribuit la reducerea plecării familiilor tinere, creând condiții favorabile de trai și muncă pentru locuitorii satului și consolidând încrederea dintre persoanele de pe ambele maluri ale râului Nistru. Instituția a devenit mai prietenoasă mediului în rezultatul instalării panourilor solare pentru prepararea apei fierbinți. Economiile pentru energia electrică vor fi de 10 300 kw/oră anual. Aceste îmbunătățiri vor contribui la mobilizarea populației locale spre dezvoltarea socio-economică a satului Caragaș.