31.10.2019
139

Prima etapă a proiectului Music Connecting People s-a încheiat cu un concert open air la Camenca

Orașul Camenca din stânga Nistrului a devenit scena ultimului concert din cadrul primei etape a turneului Music Connecting People, organizat cu susținerea Uniunii Europene. Îmbrățișați de un decor tomnatic, instrumentiștii Moldovan National Youth Orchestra au adus jovialitatea muzicii orchestrale în inima parcului Peter Wittgenstein. 

Capodopere de Eugen Doga, Mozart și Piazzolla au emoționat spectatorii, în timp ce piese binecunoscute semnate de Coldplay, Michael Jackson sau Ed Sheeran în interpretare instrumentală au devenit pentru ei adevărate descoperiri. 

„Ador muzica vie. Ne dorim să avem parte mai des de astfel de concerte. Am o mulțime de emoții, deoarece am auzit multe piese care-mi plac mult”, a dezvăluit o locuitoare a orașului Camenca. 

După concert, cvartetul Moldovan National Youth Orchestra a luat prin surprindere vizitatorii sanatoriului „Dnestr”. Cele peste 300 de persoane din cantina instituției au trăit clipe de neuitat când instrumentiștii au intrat în sală interpretând piese precum „Besame Mucho” și  „Por una Cabeza”.

Concertul din orașul Camenca marchează finalul primei etape a turneului Music Connecting People. De la începutul lunii septembrie și până acum au fost susținute 8 concerte camerale în localitățile Tîrnăuca, Carmanova, Rîbnița, Ofatinți, Dubăsari, Rașcov și Camenca pentru circa 1000 de spectatori. 

Pe lângă concertele de bază, instrumentiștii au realizat 9 flashmob-uri pentru a aduce muzica în locuri inedite, precum o fabrică de textile, o fabrică de cvas, locașuri de cult sau podul plutitor de pe Nistru. Echipa Moldovan National Youth Orchestra, care a parcurs cei peste 2000 de kilometri ai turneului, este compusă din Dmitrii Iurcik, Vladislav Secichin, Ionuț Ciocanu, Petrică Bivol, Corina Lupascu, Tatiana Lupan, Alexandr Mironov, Dana Grecu, Emanuil Kirnev și Andriano Marian. 

„Suntem încântați că am reușit să cunoaștem oameni frumoși și locuri deosebite din stânga Nistrului. Ne bucurăm că împreună cu partenerii și prietenii proiectului am reușit să aducem muzica acolo unde este mai puțin auzită. Am descoperit peste 1000 de persoane minunate și ne bucurăm de aprecierea și încrederea ce există între noi”, afirmă Andriano Marian, dirijorul Moldovan National Youth Orchestra.

Music Connecting People este un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului UE ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

În perioada septembrie 2019 – iunie 2020, orchestra a planificat 10 concerte camerale și multe activități scoase din tipare în stilul MNYO, dintre care majoritatea în stânga Nistrului. Călătoria muzicală va avea un parcurs total de peste 2.500 km. De asemenea, proiectul vine să aducă mai multă comunicare între oamenii de pe ambele maluri ale râului, și, în mod deosebit, schimb de experiență între muzicieni. Peste 100 de instrumentiști din dreapta și stânga Nistrului, precum și din Uniunea Europeană, SUA, Rusia și Ucraina își vor da întâlnire până în iunie 2020.